Selsiuz kraan vs Quooker kraan, Wat zijn de verschillen? Wanneer je op zoek bent naar een kokend waterkraan, is de kans groot dat je de Selsiuz en Quooker kranen bent tegengekomen. Deze twee merken zijn al lang populair onder Nederlandse huishoudens vanwege hun hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Maar als je moet kiezen tussen de Selsiuz kraan en de Quooker kraan, welke moet je dan kiezen? In dit artikel vergelijken we beide merken en producten om je te helpen de beste keuze te maken. We hebben zelfs een proefberekening voor je gemaakt.

Kleuren & Design

Selsiuz heeft maar liefst 5 verschillende soorten kleuren & 6 verschillende designs. Bij Quooker heb je ook 5 kleuren en met de komst van de nieuwe ‘Quooker front’ ook 6 verschillende designs. Zo is er genoeg keuze om een kraan te kiezen die past bij je smaak & inrichting. 

Selsiuz kokend water kraan kleuren
quooker kokend water kraan kleuren

De Selsiuz kraan: Stijlvol en veelzijdig

De Selsiuz kraan is een van de meest stijlvolle kokendwaterkranen op de markt. Het merk biedt een breed scala aan ontwerpen en afwerkingen, zodat u zeker een kraan kunt vinden die bij uw keuken past. De Selsiuz kraan is ook bijzonder veelzijdig: u kunt niet alleen kokend water krijgen, maar ook koud en warm water. De kraan is daarnaast uitgerust met een kindveilige hendel, wat het veiliger maakt voor gezinnen met kinderen.

Quooker kraan: Innovatief en duurzaam

De Quooker kraan is een van de meest innovatieve en duurzame kokendwaterkranen op de markt. Het merk was de eerste die de kokendwaterkraan introduceerde en heeft sindsdien talloze prijzen gewonnen voor zijn innovatieve ontwerpen en technologieën. De Quooker kraan is bijzonder duurzaam omdat hij is uitgerust met een hoogwaardig isolatiesysteem en een vacuüm geïsoleerde leiding om energieverlies te voorkomen. Bovendien kunt u met de Quooker kraan niet alleen kokend water krijgen, maar ook koud en warm water.

Verbruik Selsiuz Single Boiler

Hoeveel verbruikt de Selsiuz boiler aan stroom? In de tabel kan je de specificaties zien van de Selsiuz Boiler en wat het verbuik precies is. Zo kan je direct een proefberekening maken vand e boiler en of je geld gaat besparen als je deze vergelijk met de Quooker boilers. Voor deze proefberekening gaan we uit van de volgende situatie:

Gemiddeld gebruik je per persoon zo’n 3 liter kokend water per dag. (2 koppen thee en het water wat je nodig hebt om je eten te koken en snijplank af te spoelen).

Huishouden van 2 personen

Verbruik kokend water: 6 Liter kokend water per dag
Verbruik stand-by stand: 16 W * 24 uur = 384 Watt per dag
Verbruik opwarm stand: Verbruik is 6 Liter / capaciteit boiler 3,6 Liter = 1,66 keer bijvullen. 1,66 keer bijvullen * 18 minuten opwarmtijd = 30minuten opwarmtijd. 30 minuten opwarmtijd * Opwarmvermogen 2200 Watt = 1100 Watt.
Totaal verbruik per dag: 1100 Watt opwarmtijd + 384 Watt stand-by tijd = 1484 Watt per dag.

Totale kosten per dag: 1484 Watt * €0,70 per KwH = €1,04 per dag

Totale kosten per maand: €1,04 * 30 dagen = €31,16 per maand

Totale kosten per jaar: €0,89 * 365 dagen = €379,16 per jaar

Boiler
Merk
Capaciteit
Afmetingen
Energielabel
Opwarmtijd
Vermogen
Spanning
Stand-by verbruik
Bewaartemperatuur
Selsiuz Single Boiler
Selsiuz
5 Liter (3,6 Liter kokend)
400 x 225 x 225 mm
A
18 minuten
2200W
230V
16W
100°C

Verbruik Quooker Pro 3 Boiler

Nu gaan we ook uitrekenen wat de Quooker Pro 3 Boiler kost aan stroomverbruik. Dit is een eerlijke vergelijking omdat beide boilers dezelfde aansluiting hebben en enigzins dezelfde capaciteit hebben qua inhoud.

Voor deze proefberekening gaan we uit van de dezelfde situatie als zojuist:

Gemiddeld gebruik je per persoon zo’n 3 liter kokend water per dag. (2 koppen thee en het water wat je nodig hebt om je eten te koken en snijplank af te spoelen).

Huishouden van 2 personen

Verbruik kokend water: 6 Liter kokend water per dag
Verbruik stand-by stand: 10 W * 24 uur = 240 Watt per dag
Verbruik opwarm stand: Verbruik is 6 Liter / capaciteit boiler 3 Liter = 2 keer bijvullen. 2 keer bijvullen * 10 minuten opwarmtijd = 20 minuten opwarmtijd. 20 minuten opwarmtijd * Opwarmvermogen 1600 Watt = 533 Watt.
Totaal verbruik per dag: 533 Watt opwarmtijd + 240 Watt stand-by tijd = 773 Watt per dag.

Totale kosten per dag: 733 Watt * €0,70 per KwH = €0,51 per dag

Totale kosten per maand: €0,51 * 30 dagen = €15,39 per maand

Totale kosten per jaar: €0,51 * 365 dagen = €187,28 per jaar

Boiler
Merk
Capaciteit
Afmetingen
Energielabel
Opwarmtijd
Vermogen
Spanning
Stand-by verbruik
Bewaartemperatuur
Quooker Pro 3
Quooker
3 Liter
470 x 150 x 150 mm
A
10 minuten
1600W
230V
10W
110℃ (onder druk)

Selsiuz vs Quooker

De eerlijkste vergelijking van de boilers is als je de Selsiuz Single boiler tegenover de Quooker Pro 3 zet. Als we de complete rekensom maken voor deze boilers van aanschaf, tot verbruik van stroom tot aan de onderhoudskosten toe. Dan zal je al snel zien dat je de volgende conclusies kan trekken met de single boiler:

  • De aanschafprijs is vrijwel gelijk: Je betaald bij Quooker soms wel iets meer maar dit verschil is hooguit een paar honderd euro.
  • Het verbruik van de Seliuz boiler is 2x zo veel: Met de huidige energieprijzen doet dat toch wel pijn als je deze vergelijkt. Dan is een paar honderd euro neertellen bij de aanschaf uiteindelijk toch iets goedkoper om te doen.
  • De Selsiuz Boiler vraagt meer onderhoud: Nog een die redelijk pijn kan doen zijn de jaarlijkse kosten voor het filter. De Selsiuz filters zijn ietsjes duurder dan die van Quooker maar je zal deze regelmatiger moeten vervangen.
  • Vergeet niet de Combi boilers: Afhankelijk van jouw situatie in huis heb je misschien een andere boiler nodig dan hierboven besproken. De verschillen bij de single en Pro 3 zijn een stuk groter dan de combi boilers van beide partijen. Maar het stand-by verbruik en de onderhoudskosten blijven gelijk. 
Boiler
Merk
Losprijs
Setprijs
Capaciteit
Afmetingen
Energielabel
Opwarmtijd
Vermogen
Spanning
Stand-by verbruik
Bewaartemperatuur
Wanneer filter vervangen
Kosten filter
Quooker Pro 3
Quooker
€550,-
vanaf €1015,-
3 Liter
470 x 150 x 150 mm
A
10 minuten
1600W
230V
10W
110℃
eens in de 3 tot 5 jaar (afhankelijk van woonplaats water hardheid)
€33,-
Selsiuz Single Boiler
Selsiuz
€628,00
vanaf €949,-
5 Liter (3,6L Daadwerkelijk)
400 x 225 x 225 mm
A
18 minuten
2200 W
230 V
16 W
100℃
(7600 liter) 1 keer per jaar wordt aanbevolen bij de single boiler door Selsiuz zelf.
€42,89

Conclusie

 De voorkeur gaat weer in dit geval uit naar de Quooker kraan. Maar ben je echt niet tevreden met het design van de Quooker kraan dan zijn de Selsiuz kranen echt top om naar te kijken. Zeker als je niet zo duurzaam bezig bent en het niet echt uitmaakt. 

Kortom, de keuze tussen de Selsiuz kraan en de Quooker kraan hangt voornamelijk af welk design van kranen je mooier vindt en of je juist voor een iets duurdere duurzame keuze wil gaan. Beide kranen zijn vergelijkbaar en hebben hun eigen voordelen en het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar wat voor jou belangrijk is bij de aanschaf van een kokend waterkraan.